th-menu search
Bilde: Afghanske matoppskrifter
 Foto: Bente Elisabeth Skjefstad
Foto: Bente Elisabeth Skjefstad

Afghanske matoppskrifter

Afghansk mat er mild og rund i smaken, og en blanding av mange forskjellige mattradisjoner. He finner du oppskrifter på noen afghanske retter.

Pilau - afghansk ris

(4-5 porsjoner)

4 dl basmati ris
8 dl vann
2 gulrøtter
1 stor løk
0,5 dl rosiner
0,5 ts gurkmeie (eller safran)
1 svart kardemomme"kapsel" eller 3 grønne kardemommekapsler
(fås kjøpt i pakistansk eller indisk forretning eller mer spesialiserte norske butikker)
1 kanelbark
3 hele nelliker
1 ts spisskummen
2-3 ss olje (solsikke eller maisolje)
salt og pepper
meierismør (kan sløyfes)
fersk koriander

Slik gjør du:
1. Aller først må du forberede risen slik at den ikke blir klebrig men luftig: Skyll risen flere ganger i kaldt vann og la stå i vann i minst 30 minutter.
La så vannet renne av i en sil.
2. Finnhakk løken og skjær gulrøttene små som fyrstikker.
3. Varm olja i panna og stek løken og gulrøttene på middels svak varme slik at de blir myke, men ikke brunsvidde. Ca. 5 minutter.
4. Legg i krydderet og kok i to minutter til.
5. Ha i risen, rosinene, vannet og salt og pepper. Rør en gang rundt. La koke under lokk på svak varme i ti minutter. Du skal ikke røre mens risen koker. Til slutt skrur du plata av og lar risen stå i fem minutter slik at du er sikker på at all væske er borte og risen tørr og luftig.
6. Ha risen på tallerken og rør inn en kladd meierismør. Avslutt med finhakket fersk koriander på toppen.

Kofta - afghanske kjøttboller

(4 porsjoner)

400 gr kjøttdeig
1 løk
1 hvitløksfedd
1 ts spisskummen
1 ts malt kanel
½ ts malt nellik
2 ss fersk mynte eller koriander
salt og pepper
1 egg
2-3 ss olje

Slik gjør du:
1. Knus og finhakk hvitløksfeddet. Finhakk myntbladene eller korianderbladene.
2. Finhakk løken og pisk egget med gaffel.
3. Bland så alle ingrediensene (unntatt olja) og kna sammen til alt er godt blandet.
Ha gjerne vann på hendene slik at kjøttblandinga ikke setter seg fast i fingrene.
4. Form til små boller.
5. Ha olja i panna og stek kjøttbollene i 5 minutter på middels sterk varme, deretter under lokk på svak varme i ca 10 minutter til de er gjennomstekte.

Salata - afghansk salat

(4 porsjoner)

4 tomater
1 rødløk
1 hvitløksfedd (kan sløyfes)
0,5 lime
fersk koriander

Slik gjør du:
1. Finhakk tomat, løk og koriander.
2. Klem hvitløksfeddet med skaftet av en kniv og hakk i biter.
3. Bland alle ingrediensene og klem saften av en lime over.
Smaksett med litt salt (maldonsalt er best).

Chai - afghansk te

(1 porsjon)

grønn eller svart te (for eksempel te av typen Assam)
1 grønn kardemommekapsel
sukker etter smak
vann

Slik gjør du:
1. Kok opp vannet med tebladene.
2. Knus kardemommen i en morter og ha i.
3. Smaksett med sukker.
4. Sil og server!

(P.S. Dersom du liker te med melk, kan du erstatte litt av vannet med melk; da får du pakistansk/indisk te).

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 23.02.17
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad