th-menu search
Bilde: Abdullah Abdullah

Abdullah Abdullah

Abdullah Abdullah er partileder og en nøkkelfigur i den afghanske politiske opposisjonen. Han var i en periode utenriksminister i Karzai-regjeringen, men var Karzais største utfordrer ved presidentvalget i 2009. De to burde ha gått videre til runde nummer to i presidentvalget, men Abdullah trakk seg før den ble gjennomført på grunn av omfattende uregelmessigheter under valgets første runde.

Tema

Abdullah var talsperson for den nå avdøde Ahmad Shah Masoud, den mest kjente kommandanten under motstanden mot Sovjet og Taliban. I 1992, etter at den afghanske mujahedin tok kontroll over Kabul, var Abdullah talsmann for forsvarsdepartementet. Da Taliban tok over makten i Kabul, ble han utenriksminister for mujahedin sin skyggeregjering i talibantiden, som var Afghanistans internasjonalt anerkjente myndighet, siden Taliban-regjeringen ikke ble anerkjent av FN.

Abdullah er utdannet øyelege, blant annet fra universitet i Kabul. Selv om faren hans var pashtunsk, blir han gjerne sett på som tajik på grunn av forbindelsen med Massoud og den tajik-dominerte Nordalliansen (motstandsbevegelsen mot Taliban). Politiske analytikere tror Abdullah kan få høy oppslutning i nordlige og sentrale deler av Afghanistan, hvor han får støtte av den innflytelsesrike guvernøren Muhammad Atta Noor, som også er tajik.

Abdullah var utenriksminister for Afghanistans interimregjering fra 2002 til 2005. Han deltok i presidentvalget i 2009 og havnet på andre plass med 30,5 prosent av stemmene. På grunn av store uregelmessigheter trakk han seg fra andre runde av valget, noe som kastet en skygge over begynnelsen av Karzais siste presidentperiode.

Abdullah ble født i Panjsher-provinsen i 1960. Han er gift og har tre døtre og en sønn. Han snakker flytende dari, pashtu og engelsk, og kan noe arabisk og fransk.Ahamad Khan, første visepresidentkandidat

Ahamad Khan er et av de ledende medlemmene i det politiske partiet Hizb-e Islami Arghandiwal. Han er ingen kjent politiker, men nominasjonen hans var med på å forme en avtale mellom to viktige politiske partier, den tajik-dominerte Jamiat-e Islami og det pashtunsk-dominerte Hizb-e Islami. Khan er etnisk pushtun og utdannet ingeniør.

Mohamammad Mohaqiq, andre visepresidentkandidat

Mohammad Mohaqiq er en av de viktigste politiske lederne av hazara-folket. I presidentvalget i 2004 fikk han den tredje høyeste oppslutningen, men stilte ikke i 2009. Han spilte en aktiv rolle i motstanden mot den sovjetiske okkupasjonen på 1980-tallet og mot Taliban på 90-tallet. På lik linje med Abdullah var han en del av mujahedins skyggeregjering i talibantiden, som innenriksminister.

Han er også kjent som Ustad Mohaqiq (lærer Mohaqiq, en ærestittel) og er grunnleggeren og lederen av People's Islamic Unity Party of Afghanistan. Etter Talibans fall ble Mohaqiq utpekt som viseminister og som planleggingsminister i den afghanske interimregjeringen. Han stilte som kandidat til presidentvalget i 2004, der han fikk den tredje høyeste oppslutningen med 11,7 prosent av stemmene. To ganger har han blitt valgt til å representere Kabul-provinsen i parlamentet. Mohaqiq er et godt eksempel på skiftende allianser i afghansk politikk. Under presidentvalget i 2009 støttet han presidenten Karzai til gjenvalg, men har nå alliert seg med Abdullah, som var Karzais hovedutfordrer i 2009. I mellomtiden har han også stiftet en politisk allianse med Ahmad Zia Massoud, men fordi Massoud selv stiller til valg har de blitt konkurrenter i valget.

Mohaqiq er hazara fra Mazar-e Sharif.

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 26.03.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad