th-menu search

Abdul Qayum Karzai

NB! Denne kandidaten trakk seg fra kampanjen 6. mars og erklærte sin støtte til Zalmai Rassoul. ... Abdul Qayum Karzai er broren til nåværende president Hamid Karzai. Han er en forretningsmann men sliter med et rykte om korrupte forretningsmetoder, og sies å ha fått en rekke kontrakter og oppdrag for det offentlige mens broren har vært president.

Tema/ søndag 16. mars 2014

Han har vært aktiv i afghansk forretningsliv og har sagt i presidentdebatter at han vil bruke den erfaringen for å styrke privat sektor og den afghanske økonomien. Han har bygget opp en stor formue siden 2001, men politiske motstandere stiller spørsmål ved om suksessen skyldes hans egne lederevner eller familierelasjoner. 

I 2002 ble han medlem av senatet. Han ble valgt til underhuset i 2005 men trakk seg fra vervet i 2008, etter at han ble kritisert av underhusets president for dårlig oppmøte.

Karzai er 57 år gammel og er født i Kandahar. Han er pashtunsk.


Wahidullah Shahrani, første visepresidentkandidat

Wahidullah Shahrani er siviløkonom og har hatt en rekke viktige stillinger i regjeringen siden 2001. Han var assisterende direktør for den afghanske sentralbanken inntil han ble assisterende finansminister i 2005. Deretter ble han presidentens rådgiver i finansspørsmål og så handels- og industriminister i 2008. Han har en grad i finansstudier fra England og en økonomigrad fra Pakistan. Shahrani snakker engelsk og dari.

Hans far, Nematullah Shahrani, var statsråd for religiøse spørsmål i Karzais regjering fra 2004 til 2009 og har vært en personlig rådgiver for Karzai på samme tema siden 2010.

Wahidullah Shahrani er etnisk usbeker fra Badakhshan, men ble født i Kabul i 1973.


Ibrahim Qasimi, andre visepresidentkandidat

Mohammad Ibrahim Qasimi studerte økonomi ved universitetet i Kabul, og er fortsatt seniormedlem ved økonomifakultetet. Han deltok i motstanden mot Sovjetunionen og kommunistregimet fra 1979 til 1983.

Han satt i underhuset fra 2005 til han måtte slutte for å stille til presidentvalget. Han var leder for klagekommisjonen i Wolesi Jirga (underhuset) i 2005. I parlamentsvalget i 2010 vant han de sjuende fleste stemmene i Kabul.


Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 26.03.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad