th-menu search
Bilde: Abdulrab Rasul Sayyaf

Abdulrab Rasul Sayyaf

Sayaf er en av Afghanistans mest konservative politikere men har stilt seg kritisk overfor Taliban og deres bruk av selvmordsbomber. Han har en høyere grad fra Al-Azhar-universitetet i Egypt, noe som gir ham en viss tyngde for å uttrykke seg om Islam. Samtidig demper det hans autoritet på religiøse spørsmål at han blir beskyldt for grove forbrytelser under borgerkrigen på nittitallet.

Tema/ torsdag 20. mars 2014

Sayyaf var leder av motstandsbevegelsen Etihad-e Islami (Islamic Union) under krigen mot Sovjet. Selv om han har erkjent at det var feil at borgerkrigen skjedde, så var han i 2007 pådriver for å få godkjent en amnesti-lov som gjør det nærmest umulig å saksøke han og andre kommandanter for krigsforbrytelser. 

Etter 2001 ble gruppen omdøpt til det politiske partiet Dawat. Han har ledet partiet fra begynnelsen og ført det i en konservativ islamistisk retning. Han ble valgt inn i underhuset Wolesi Jirga i 2005 og gjenvalgt i 2010, selv om han sjelden deltok i møter.

Sayyaf ble født i Paghman-distriktet i Kabul i 1946. Han er pasthuner, og snakker pashtu, dari, engelsk og arabisk.


Muhammad Ismail Khan, første visepresidentkandidat

Ismail Khan er den mest innflytelsesrike politikeren i det vestlige Afghanistan og har mye makt blant konservative tajikere. Hans bakgrunn som leder i motstandsbevegelsen har gitt ham stor respekt i noen grupper, mens andre kritiserer ham for brutal krigføring i perioden fra 1980 til 2001.

Khan ble guvernør i Herat etter at mujahedin tok makten i Kabul i 1992. Etter Talibans fall fikk han igjen samme stilling. Dette var lite annet enn en formell anerkjennelse av Ishmail Khans vidstrakte uformelle makt i området. Det gjenspeiles i kallenavnet emiren av Herat, som Khan gjerne blirkalt. Denne makten var også grunnen til at Karzai utpekte han til vannminister i 2005. Mange har spekulert i at jobben i Kabul skulle være et forsøk på å distansere ham fra hans maktbase.

Ismail Khan ble født i Shindand-distriktet i Herat-provinsen i 1946. Han er tajik og snakker dari og pashtu.


Abdul Wahab Irfan, andre visepresidentkandidat

Abdul Wahab Irfan har sittet i senatet siden 2010 men er ikke en velkjent person i afghansk politikk.

Han er usbeker og ble født i Takhar-provinsen i 1969.


Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 26.03.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad