th-menu search
Bilde: Gul Agha Sherzai

Gul Agha Sherzai

Gul Agha Sherzai har vært provinsguvernør siden 2001, først i Kandahar og i Nangarhar siden 2004, men han er også forretningsmann. Hans logo i presidentkampanjen er en bulldoser, noe som skal symbolisere at han er en handlingens mann som får ting gjort. Sherzai har vært en viktig politisk alliert for Karzai og det ser ut til at han vil spille en rolle i afghansk politikk i tiden som kommer.

Tema/ torsdag 20. mars 2014

Sherzai har hatt stor innflytelse som guvernør både i Kandahar og Nangarhar, men dette skyldes minst like mye hans aktive deltakelse i forretningslivet som det formelle vervet. Han ble avsatt i Kandahar i 2004, bl.a. etter beskyldninger for brudd på menneskerettigheter og delaktighet i narkotikatrafikk. Siden da har han fått skryt av det internasjonale samfunnet for å ha bidratt til å utrydde opiumdyrking i Nangarhar.

Sherzai ble guvernør i Kandahar etter kommunistenes fall i 1992, men da Taliban startet erobringene i Kandahar i september 1994 fratrådte Sherzai guvernørposten og gikk i skjul fram til sent i 2001. 

Sherzai ble født i Kandahar-provinsen i 1954 og fikk navnet Mohammad Shafiq. Han tok opp navnet Gul Agha da han sammen med faren ble med i mujahideen, som kjempet i Sør-Afghanistan mot den sovjetiske okkupasjonen. Da faren ble drept tok han etternavnet Sherzai, som betyr «sønn av løve» på pashtu. Sherzai er etnisk pasthun fra Barakzai-stammen.


Visepresidentkandidater:

Hans kandidater som henholdsvis første og andre visepresident er Said Hussain Alimi Balkhi og usbekeren Muhammad Hashim Zaree.

 

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 26.03.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad