th-menu search
Bilde: Møt Kristin Solberg og Dr Khadija på Litteraturhuset 18. september 
Foto: Heidi Sofie Kvanvig
 Foto: Ola Gamst Sæther (Dr Khadija)
Foto: Ola Gamst Sæther (Dr Khadija)

Møt Kristin Solberg og Dr Khadija på Litteraturhuset 18. september

På en skole på landsbygda i Afghanistan lærer landsbyjentene å redde liv. De skal bli jordmødre. Med håp om en bedre fremtid underviser dr Khadija i fred og kvinnerettigheter, mens jenteskoler blir bombet og brent rundt dem. Møt Dr.Khadija, hovedpersonen i boken Livets skole og forfatter Kristin Solberg, i samtale med Norunn Grande, Nansen Fredssenter.

Aktuelt

Tid: 18. september kl 20.00-21.30
Sted: Litteraturhuset i Oslo 
Arrangør: Afghanistankomiteen og Nansen Fredssenter
Inngangspenger: Frivillig donasjon til Afghanistankomiteens arbeid med å utdanne flere jordmødre på landsbygda i Afghanistan. Les om vårt arbeid. 

I to år fulgte journalist Kristin Solberg Dr. Khadija, og jordmorstudentene i Wardak, en av Afghanistans mest Taliban-dominerte provinser. "Jeg forelsket meg i Dr. Khadija, slik en forfatter forelsker seg i sin hovedperson", forteller Kristin Solberg i et intervju. Dr. Khadija er en av få kvinner som fikk utdanning mens Taliban styrte Afghanistan. Journalister og utlendinger utsettes i økende grad for angrep fra opprørere og kriminelle i Afghanistan. Skjult under en burka har Kristin Solberg reist til jordmorskolen for å skrive historiene om de afghanske kvinnene som risikerer alt for å redde liv.

Dr. Khadija er utdannet lege, med spesialisering i gynekologi. Hun har arbeidet som lege for afghanske myndigheter, og ved private sykehus før hun ble ansatt i Afghanistankomiteen for 4 år siden. Dr. Khadija har ansvar for tre jordmorskoler, og en sykepleierskole i tre ulike provinser.

Kristin Solberg er Midtøstenkorrespondent for Aftenposten, med base i Kairo. I perioden 2011 til 2013 bodde hun i Kabul, der hun rapporterte for Aftenposten og skrev boken Livets skole om doktor Khadija og hennes elever. Hun har tidligere skrevet boken Gjennom de renes land fra Pakistan. Hun har vunnet internasjonal reporters pris for utmerket utenriksjournalistikk to ganger, og i 2014 ble hun tildelt Den store journalistprisen, medienes mest prestisjefylte pris, for sin journalistikk fra konfliktssoner. 

Norunn Grande arbeider med fredsundervisning og dialogarbeid ved Nansen Fredssenter. Hun er statsviter med langvarig kjennskap til Afghanistan, og har initiert prosjekter for å inkludere unge afghanere i freds- og utviklingsarbeid. I februar 2014 ledet hun den første «Midwives for Peace» workshop i Kabul i samarbeid med dr Khadija og norsk-afghanske jordmor Deeva Biabani.

 

Om jordmødres virkelighet i Afghanistan

Afghanistan har en av verdens høyeste tall for mødre- og barnedødelighet. Tilgang til kvalifisert fødselshjelp er avgjørende for å redusere dødeligheten. Siden 2001 er det igangsatt en omfattende utdanning av jordmødre. Selv fra de mest konservative områdene sender familier sine døtre og koner til provinshovedstedene for å bo på internat og studere. Jordmødre er ofte de eneste kvinnene i sin landsby som har høyere utdanning. Jordmoren etterspørres, og får tilgang til fødende og deres familier, på alle sider i konflikten. Dette gir jordmoren en unik posisjon i lokalsamfunnet. Hun kommer i direkte kontakt med opprørere og kan formidle til dem hvordan vold og ødeleggelse hindrer arbeidet for å redde liv. I noen tilfeller har det bidratt til å forhindre voldelige angrep og resultert i en bedret sikkerhetssituasjon i lokalsamfunnet. En jordmor på landsbygda i Afghanistan trenger mer enn kunnskap om helse. Like viktig er kommunikasjonsferdigheter og sivilt mot. 

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 20.01.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad