th-menu search
Bilde: «Å bli jordmor har vært min drøm» 
Foto:

«Å bli jordmor har vært min drøm»

«Jeg har drømt om å bli jordmor, og jeg er veldig lykkelig fordi jeg nå kan hjelpe beboerne i landsbyen min. Jeg er fra Aliengar distriktet i Laghman provinsen. Vi har en liten klinikk i området, men der er det bare én jordmor og det er ikke nok.»

Prosjekt/ tirsdag 14. mars 2017

Tekst: Mustafa Sarvary og Halvard Hjermundrud

Bilder: Mustafa Sarvary

Først publisert i Tidsskrift for jordmødre nr. 2 2017

28 år gamle Breshna er trebarnsmor og en av 30 jordmødre som nylig ble uteksaminert fra Institutt for Helsevitenskap i Jalalabad med støtte fra Afghanistankomiteen og Den Norske Jordmorforening. Som resten av studentene i kullet sitt er Breshna fra det østre Afghanistan. De kommer alle fra tette befolkede distrikter med stort behov for jordmødre og andre kvinnelige helsearbeidere. «Jeg har drømt om å bli jordmor, og jeg er veldig lykkelig fordi jeg nå kan hjelpe beboerne i landsbyen min. Jeg er fra Aliengar distriktet i Laghman provinsen. Vi har en liten klinikk i området, men der er det bare én jordmor og det er ikke nok. Jeg er glad mannen min har støttet meg de to årene jeg har studert».

Ektemannen Hafizullah forteller at han er stolt av kona. «Selv om jeg er bonde og ikke selv er utdannet er jeg glad for at jeg har kunnet støtte henne mens hun studerte for å bli jordmor». Han kan fortelle at studietiden allikevel ikke har vært uten utfordringer. «De fleste av slektningene våre ønsket ikke at hun skulle reise til Jalalabad for å studere, men jeg var hennes fremste støttespiller. I dag er jeg sikker på at er veldig glade for å ha en jordmor i familien og i landsbyen.»

Instituttet for Helsevitenskap i Jalalabad er en av åtte skoler der Afghanistankomiteen jobber med utdanning av jordmødre. Jordmorforeningen gir i dag avgjørende støtte til arbeidet på denne skolen gjennom jordmorforeningens Løp for Livet-aksjon.

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 23.05.18
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad