th-menu search
Bilde: Regjeringen unngår stadig de vanskelige spørsmålene knyttet til Norges Afghanistan-innsats

Regjeringen unngår stadig de vanskelige spørsmålene knyttet til Norges Afghanistan-innsats

Veivalg i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk: Vi spurte hvordan Norge skal balansere målet med å være en god alliert med mål om utvikling, stabilitet og menneskerettigheter i sårbare stater, når vår nærmeste allierte opererer i folkerettslige gråsoner. Vi venter fortsatt på svar. Vi håper regjeringen snart kommer på banen i de vanskelige spørsmålene.

Aktuelt/ onsdag 10. mai 2017

Tove Gravdal i Morgenbladet: To statsråder presenterer resultatet av 14 måneder med offentlig diskusjon om veivalg i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk. De to innleder, et panel kommer med innspill, så er det spørsmål fra salen, og Liv Kjølseth fra Afghanistankomiteen får ordet. Hun viser til fjorårets eksperttunge evaluering av Norges innsats i Afghanistan, hvor det blant annet heter at USAs krig mot terror utfordret folkerettslige rammer for maktbruk, og at Norge inntok «en tidvis uklar og lite aktiv holdning».

«Hvordan kan Norge bidra til fred og stabilitet i sårbare stater når våre allierte opptrer i folkerettslige gråsoner?» spurte Kjølseth. Et betimelig spørsmål som altså et utvalg ledet av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal har stilt med litt andre ord.

Svaret fra utenriksminister Børge Brende tyder på at han enten må ha hatt en dårlig dag på jobben, eller så traff Kjølseth et ømt punkt. 

Tove Gravdal: Asfaltleggeren

Litteraturhuset i Oslo torsdag i forrige uke: To statsråder presenterer resultatet av 14 måneder med offentlig diskusjon om veivalg i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk. De to innleder, et panel kommer med innspill, så er det spørsmål fra salen, og Liv Kjølseth fra Afghanistankomiteen får ordet.

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 27.04.18
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad