th-menu search
Bilde: Vårt arbeid: Helse 
Foto: Halvard Hjermundrud

Vårt arbeid: Helse

Uten tilgang til ressurser som fremmer og opprettholder god helse, vil afghanere slite med å overleve. Gjennom en kombinasjon av utdanning, infrastrukturutvikling og helsetiltak arbeider NAC for å sikre en sunnere fremtid for Afghanistan.

Prosjekt/ fredag 28. juli 2017

Over 15 år med utdanning av afghanske jordmødre og helsesøstre

Til tross for nylige forbedringer, sliter Afghanistan fremdeles med å yte sine innbyggere livsviktige helsetjenester. Mange lokalsamfunn har begrenset tilgang til helsetjenester, og det er kritisk mangel på utdannede jordmødre og helsesøstrei landet. Spesielt på landlige og avsidesliggende steder, hvor klinikker eller sykehus kan være flere timer unna, kan hjelp fra en utdannet jordmor eller helsesøster bety forskjellen på liv og død for mødre og spedbarn.


Bilde: Vårt arbeid: Helse
Foto: Halvard Hjermundrud


I over ti år har NAC fokusert på å utdanne jordmødre og helsesøstre for å tilfredsstille Afghanistans behov for helsepersonell, og NAC er nå den organisasjonen som utdanner flest jordmødre og helsesøstre i landet. NAC gjør dette i samarbeid med det afghanske helsedepartementet, Den svenske Afghanistankomitéen (SCA) og Den norske jordmorforeningen (Dnj), slik at vi sammen kan utvikle kapasiteten til helseutdanningsinstitusjonene for å kunne tilby best mulig utdanning til så mange av Afghanistans jordmødre og helsesøstre som mulig.

Selv om det gjenstår mye arbeid, så er NAC stolt av å kunne påpeke at det afghanske akkrediteringsutvalget for jordmor- og sykepleierutdannelse (Afghan Midwifery and Nursing Education Accreditation Board – AMNEAB) har rangert NAC-støttede jordmor- og helsesøsterskoler blant de aller beste i Afghanistan. I 2016 fikk helsesøsterskolen i Laghman-provinsen et poengtall på 100 prosent da den ble evaluert av akkrediteringsutvalget, og faktisk oppnådde alle NACs jordmor- og helsesøsterprogrammer poengtall på minst 93 prosent. Det afghanske helsedepartementet verdsetter NACs kompetanse og erfaring, og da departementets Ghazanfar-institutt for helsevitenskap inviterte eksperter til å gjennomføre en evaluering av Afghanistans helsepensum og ressurser, var en fjerdedel av de inviterte ekspertene fra NACs helsesøsterskoler.

Våre studenters erfaringer er like viktige som evalueringspoeng. Zahida, en helsesøsterstudent fra Nuristan, fremhevet hva programmet hadde gjort for henne og forklarte: «Undervisningen har vært svært god og praktisk, og lærerne er motiverte til å undervise oss. Siden jeg begynte på dette programmet har jeg opplevd stor selvutvikling, for eksempel visste jeg tidligere ingenting om vaksiner, hygiene og medisiner, og nå vet jeg mye mer. Jeg er gravid, og på grunn av alt jeg har lært i programmet, er jeg mer oppmerksom på gangen i mitt eget svangerskap og støtter også andre i deres svangerskap.

Påvirkningsarbeid– samarbeid med den afghanske jordmorforeningen (Afghan Midwives Association – AMA)

Det er ikke nok å skaffe afghanske jordmødre og helsesøstre en god utdannelse. Disse helsearbeiderne trenger også jobber når de er ferdige. Det blir stadig vanskeligere for nyutdannede jordmødre og helsesøstre å finne jobber, til tross for det store behovet for tjenestene deres, ettersom det afghanske helsevesenet er sørgelig underfinansiert. I tillegg har store antall mennesker vendt tilbake fra Europa, Iran og Pakistan, noe som legger en ekstra belastning på systemet.

AMA er en av de sterkeste fagforeningene for kvinnelige helsearbeidere og en mektig forkjemper for kvinners rett til å ha tilgang til dyktige jordmødre i Afghanistan. I 2016 introduserte NAC sammen med AMA den første ombudsmannstjenesten for jordmødre i Afghanistan, med det formålet å forbedre støtte for jordmødre som ofte arbeider alene i felten og står i fare for å forlate yrket.

I 2016 vant også Shakila Badir, som er prosjektleder for NAC og hovedstyremedlem i AMA, prisen for årets jordmor fra den internasjonale konføderasjonen av jordmødre (International Confederation of Midwives – ICM) og det svenske utenriksdepartementet, for hennes bidrag til å redusere spedbarns- og mødredødeligheten i Afghanistan.

Bedre livskvalitet for personer med nedsatt funksjonsevne gjennom fysioterapi

I tillegg til å samarbeide med helsedepartementets fysioterapi-institutt, jobber NAC også sammen med sivilsamfunnsorganisasjoner for å tilfredsstille Afghanistans behov for helsetjenester. Dette fremmer en samarbeidskultur, i motsetning til konkurranse, og det tar forståelsen av at bærekraftig utvikling er avhengig av at forskjellige organisasjoner jobber sammen mot felles mål på alvor.

Et viktig eksempel på dette er: Towards Improved Quality Rehabilitation Services In Afghanistan – TIQRA, et EU-finansiert fysioterapiprogram ledet av en sammenslutning av NAC, SCA og Handicap International, og i samarbeid med helsedepartementet og Den internasjonale Røde Kors-komiteen. Dette programmet, som nå er i sitt første år, er utformet for å ivareta behovet for profesjonelle, fysiske rehabiliteringstjenester for personer med funksjonshemming i Afghanistan. Slike fysioterapitjenester er avgjørende med hensyn til bedring av livskvalitet og sosial inkludering for personer med nedsatt funksjonsevne. TIQRA-programmet trener fysioterapeuter fra alle Afghanistans 34 provinser i et treårig diplomkurs. Av de syv fysioterapiskolene som er støttet gjennom dette programmet, har NAC spesielt ansvar for to, en i Kabul og en i Kapisa, som lærer opp studenter fra 11 afghanske provinser: Bamiyan, Ghazni, Kabul, Kapisa, Khost, Logar, Paktika, Paktiya, Pansjir, Parwan og Wardak.

Sunne skoler og sunne lokalsamfunn

Ved å posisjonere skoler som fokuspunkter for helse i lokalsamfunn, erkjenner NAC de viktige rollene barn og lærere spiller i bevisstgjøring rundt sentrale helsespørsmål og oppmuntring til sunnere livsstiler i samfunnene. NAC lærer opp studenter, lærere og foreldre i viktige temaer som har direkte innvirkning på helsen og velværet til innbyggerne, inkludert grunnleggende hygiene og renhold, ernæring og sunt kosthold, og førstehjelp.

Mohammed Ali, en lærer fra Jaghori-distriktet i Ghazni-provinsen fortalte om virkningene av opplæring i helse og renhold på hjemstedet sitt: «Tre måneder etter den første runden med helse- og hygieneopplæring i dette området, ser jeg at studentene mine ikke lenger drikker utrygt vann fra tjernet ved landsbyen vår, og de kaster heller ikke lenger søppel ut av vinduene. Denne opplæringen hindrer at barn blir syke, og det har hjulpet elevene mine og familiene deres».

I tillegg til helseundervisning har NAC også vann-, sanitær- og hygieneinitiativer (Water, Sanitation, and Health – WASH), som sørger for at skoler har tilgang til trygt drikkevann og landbrukstiltak som øker tilgang til næringsrik mat, som friske grønnsaker dyrket på gårder og i kjøkkenhager. Slik er programmene våre fullstendig integrerte i forbedring av generell helse i afghanske lokalsamfunn.

En annen del av NACs helsearbeid i lokalsamfunn er behandling mot innvollsmark i barn. Ormekuren får bukt med innvollsparasitter som hindrer barnas ernæring og skolearbeid og kan føre til alvorlige og kroniske helseproblemer. Som med andre helsetiltak i samfunnet er skoler fokuspunktene for NACs ormekurkampanjer, og de fungerer som sentre for bevisstgjøring og behandling. 

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 22.06.18
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad