th-menu search
Bilde: Nancy Dupree er død
 Foto: Wikimedia commons
Foto: Wikimedia commons

Nancy Dupree er død

Nestor blant Afghanistan-vennene - størst uten konkurranse - Nancy Hatch Dupree døde lørdag 9. september, 89 år gammel i Kabul. Med 55 år i afghanernes tjeneste danker hun ut de fleste, ja alle.

Aktuelt/ onsdag 13. september 2017

- Terje Skaufjord

Hun var inntil nylig bidragsyter til svenske A-nytt. Historiker Nancy Dupree har skrevet fem bøker om Afghanistan og hennes Kabul-guide og Afghanistan-guide (originallutgaven - ikke opptrykks-utgaven) fra 70-tallet er ettertraktede antikvariat-objekter. Hun var inntil nylig styreleder for The Luis & Nancy Hatch Dupree Afghanistan Center ved Kabul universitet.

Hun var i Norge like rundt 2001 siste gang. Hennes mann var den framtredende arkeologen og antropologen Luis Dupree hvis "Afghanistan", fortsatt er historieklassikeren over alle klassikere. Ekteparet oppholdt seg i Afghanistan fra 1962 til 1978, da Luis Dupree ble utvist etter Saur-revolusjonen.

Under den sovjetiske invasjonen var de mye i Peshawar. Luis døde i 1989 omtrent på dagen for tilbaketrekningen av den siste sovjetiske stridsvognen. Nancy forble i Peshawar. Hun bosatte seg på nytt i Kabul rundt 2000-tallet. Der døde hun også i sin beskjedne bolig, uten noen gang å slå seg ned i USA igjen.

Ekteparet Dupree var blant initiativtagerne til dannelsen av fortsatt eksisterende ACBAR - Agency Coordinating Body of Afghan Relief - hvor Afghanistankomiteen har deltatt. Etter Talibans overtakelse i Kabul i

1996 var Nancy en av de viktigste aktørene i kampen for å redde skattene i Nasjonalmuseet og andre arkeologiske gjenstander, kartlegge det internasjonale smuglermiljøet for å redde afghanske kunstverk- gjennom forhandinger og tilbakekjøp via organisasjonen Society for the Preservation of Afghanistan's Cultural Heritage (SPACH), som hun ledet.

Vi er mange fra det norske afghanistanmiljøet som kjente og har truffet Nancy mange ganger. For min del var siste gang i 2012. Da var hun fortsatt like skarp i hodet,gammel liten og vever, men med lange arbeidsdager. Nancy hadde masse venner og kontakter, ikke minst afghanske. Hennes død er et stort tap for Afghanistan, men også for alle som er opptatt av Afghanistan, og særlig følbart for de mange som kjente denne utrettelige forkjemperen for afghansk kultur og historie gjennom mange år fra Peshawar og Kabul.

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 21.07.18
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad