th-menu search
Bilde: Derfor vil jeg bli jordmor. 
Foto: Halvard Hjermundrud

Derfor vil jeg bli jordmor.

«Jeg ønsker å bli ferdig med studiene så snart som mulig sånn at jeg kan starte å arbeide som jordmor i landsbyen vår» sier Khatema.

Prosjekt/ mandag 9. oktober 2017

Khatema er en av de unge, energiske og motiverte studentene ved Community Midwifery Education School i Khost provinsen, en av de mest usikre områdene i sørøst-Afghanistan.  Hun er 19 år og for 4 måneder siden startet hun studiene ved jordmorskolen. 

«Vi har dessverre ikke noen klinikk eller helsestasjon i landsbyen min, så alle pasienter må reise til distriktssenteret som ligger en times humpete biltur unna. Mange mister livet på veien. På grunn av avstanden, og på grunn av reisekostnadene, er det mange i de avsidesliggende landsbyene som ikke tar med de gravide kvinnene til distriktssentrene, så de må føde hjemme. Bare de siste par-tre årene har vi mistet to kvinner i landsbyen vår under fødsler. En av dem var tanten min, det var den tredje fødselen hennes.
På grunn av disse dårlige minnene, og fordi jeg hørte om nye opptak til jordmorutdanningen i Khost, bestemte jeg meg for å lære å bli en helsearbeider. Derfor er jeg her på jordmorskolen.

Til å begynne med var det ikke enkelt for familien min å gi meg tillatelse til å komme til provinshovedstaden og bo på internat, fordi det var folk i landsbyen og medlemmer av familien som ikke var enige. Men etter at mor og far diskuterte det med dem og forklarte behovet for å ha en utdannet jordmor i landsbyen, sa de seg enige. Nå er det blitt sånn at hver torsdag når jeg reiser til landsbyen min på besøk, så kommer alle de unge nabojentene og andre i landsbyen og spør meg om studiene og hva jeg har lært, så deler jeg det jeg det jeg har lært og forteller om studiene og de flotte lærerne vi har. Så folket i landsbyen er blitt mye mer interesserte i å nominere nye jenter for fremtidige kull.

Jeg er så glad for at jeg kan lære jordmoryrket, det trengs virkelig i Afghanistan. Etter uteksamineringen, vil jeg reise tilbake og jobbe i landsbyen min og i nabogrendene også.»  


Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 20.01.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad