th-menu search

Angrep på Ghazni og Uruzgan- provinsene

Pressemelding: Afghanistankomiteen er svært bekymret for sivilbefolkningen, og oppfordrer afghanske myndigheter og det internasjonale samfunn til å reagere

Aktuelt/ mandag 12. november 2018/ Helene Aall Henriksen

Taliban-soldater angrep Jaghori-distriktet tidlig på morgenen onsdag, 7. november. To dager etter ble nabodistriktet Malistan angrepet.  Lokalbefolkningen har bevæpnet seg i et forsøk på å hindre Talibans frammarsj, og har fått svært begrenset støtte fra den afghanske hæren. Kampene fortsetter nå på sjette dagen og har tiltatt både i styrke og omfang. Det er ikke kjent hvor mange mennesker som har mistet livet eller blitt såret i angrepene, men tapstallene antas å være høye. Tilsammen har de to distriktene nærmere 700.000 innbyggere, i all hovedsak tilhørende den etniske gruppen hazara, som har vært utsatt for gjentatte angrep mot moskeer, skoler og andre samlingssteder. Mange norsk-afghanere har slekt og familie i to distriktene. Tusener har flyktet fra kamphandlingene de siste dagene. Situasjonen er uoversiktlig og tilgangen på informasjon om hva som pågår er svært begrenset. De lokale markedene og mange av veiene ut og inn av området er nå stengte, og det er stor fare for mangel på mat, vann og medisiner hvis ikke forsyninger når sivilbefolkningen innen kort tid. Det pågående angrepet i Ghazni får minimal oppmerksomhet i afghanske og internasjonale medier. Det pågår nå demonstrasjoner i Kabul utenfor presidentpalasset med krav om at myndighetene skal respondere og sette inn forsterkninger.

 

«Afghanistankomiteen er svært bekymret for sivilbefolkningen, og oppfordrer afghanske myndigheter og det internasjonale samfunn til å reagere.», sier Generalsekretær Liv Kjølseth.  Afghanistankomiteens 35 ansatte i Jaghori og Malistan er gjort rede for og er i sikkerhet. Afghanistankomiteen har hatt programvirksomhet i Ghazni-provinsen siden 1983, hvor vi arbeider for å styrke folks livsgrunnlag gjennom landbruk, jobbskaping, og for å øke tilgangen til kvalitetsutdanning for jenter og gutter, konfliktforebygging- og håndtering, og katastrofeberedskap.

 

For mer informasjon:

900 99 566/ 452 52 569

Helene Aall Henriksen
Pressekontakt

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 11.11.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad