th-menu search
Bilde: Levebrød

Levebrød

Det meste av NACs arbeid med forvaltning av naturressurser er nøye knyttet sammen med matsikkerhet, og omvendt. Ved å forbedre beitemark og bruke den på en bærekraftig måte øker bøndene sin matsikkerhet. Og å dyrke grønnsaker hjemme kan hjelpe til å lette presset på utsatt beitemark, samtidig som det øker matsikkerheten.NAC lærer opp lokale menn og kvinner i de beste teknikkene for å dyrke frukt og grønnsaker i deres områder eller i hjemmet. De har også eksperimentert med nye sorter hvete og innført nye potetvarianter. Sist, men ikke minst gjør NAC bøndene i stand til å dyrke mat for husdyrene sine slik at de kan beholde dem over vinteren, heller enn å selge dem til en lav pris når dyrene er underernært om vinteren.

Demonstrasjonshager

Afghanistan har lenge vært viden kjent for sin frukt, som er blitt eksportert, både i frisk og tørket tilstand. Konflikter har imidlertid kullkastet eldgamle tradisjoner. NAC bruker demonstrasjonshager for å lære opp lokale bønder både i gamle metoder og nye teknikker innen hagebruk. De lærer også om verdikjeden, og hva de må gjøre for å få best mulig pris for frukten sin. Mange bønder kopierer så teknikkene som er lært i demonstrasjonshagen til sitt eget jordstykke.

Kjøkkenhager

Kvinner blir ofte forhindret fra å arbeide utenfor hjemmet, men å dyrke grønnsaker i sin egen hage gjør dem i stand til å sørge for matsikkerhet for deres egen familie. Først blir kvinnene opplært i NACs demonstrasjonshager, og så får de frø som de kan så i sin egen hage. Om ikke lenge spirer det planter av løk, agurk, purre, reddik, koriander og kålrot, kål, spinat, okra, aubergine, salat og tomat i deres egne hager. Noen er velkjente for kvinnene, andre er fullstendig nye i landsbyen. Kvinnene får derfor råd om hvordan de skal tilberede de nye grønnsakene. NAC lærer også opp kvinnene i hvordan de kan konservere grønnsaker. Dette gjør kvinnene i stand til både å beholde noen av grønnsakene over vinteren og å selge deler av avlingen på det lokale markedet.

Poteter og hvete

Foto: Farshad Tami - Farmer luking hans hveteåker i FaryabSom basisavling er poteter og hvete livsviktige for Afghanistan, men nye teknikker og nye sorter kan øke avlingene betraktelig. Bønder som deltok på NACs opplæring i 2012 var i stand til å øke potetavlingene til 7-9 kg istedenfor bare 5-6 kg pr. kg settepoteter tidligere. Kvaliteten på potetene var også betydelig bedre, noe som gjorde produktet mer verdifullt på markedet.

NAC ga også bøndene kunnskap om en forbedret potetsort som ble introdusert fra nabolandet Tadjikistan, og de foretok eksperimenter for å finne ut hvilke sorter hvete som ga den beste avlingen. Et eksperiment i 2012 i Ghazni kom til at Suhla hvetesorten var best i Jaghori, og at Ariana var best i Malistan. NAC fulgte dette opp med å lære opp 80 bønder i å bruke disse sortene, basert på resultatene fra eksperimentet,

Fôrproduksjon

Alternative fôrkilder for husdyrene kan både bedre matsikkerheten for fattige bønder og redusere belastningen på overbeitet mark. NAC deler derfor ut alfalfa og kløverfrø til bønder for at de skal kunne dyrke nok fôr for sine husdyr. Når avlingen er god kan bøndene tjene noen ekstra Afghani ved å selge overskuddsfôret på det lokale markedet. Men det viktigste er at de nå kan fôre dyrene sine gjennom vinteren og slippe å kjøpe fôr, heller enn å måtte selge dyrene når de går tomme for fôr midt på vinteren når dyrene allerede er tynne og skrøpelige, og dermed få en lavere pris.

NACs arbeid for å forbedre matsikkerhet for helse er en del av planen for helhetlig landsbygdutvikling.

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 20.10.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad