th-menu search
Bilde: Selvhjelpsgrupper for kvinner
 Foto: Diane Saqeb, Kabul 2009
Foto: Diane Saqeb, Kabul 2009

Selvhjelpsgrupper for kvinner

Å organisere seg for å spare kollektivt, låne og investere midler hjelper kvinner på landsbygda til å etablere en virksomhet etter yrkesopplæringen. Dette hjelper dem bort fra ekstrem fattigdom og til å kunne forsørge sine familier.Kvinner som forsørger sine egne familier, ofte enker, møter vanskeligheter med å sikre seg en inntekt siden det ikke er tradisjon eller muligheter for kvinner til å jobbe utenfor hjemmet på bygdene i Afghanistan. Kapital eller lån til å etablere en virksomhet er vanskelig å finne. For å overvinne disse hindrene hjelper NAC kvinner å opprette felles interessegrupper der de slår sammen ressursene og gjeninvesterer fortjenesten eller fordeler den på medlemmene.

Hver gruppe består typisk av 10-20 marginaliserte kvinner fra landsbygda som bruker gruppen til å spare, låne og investere kollektivt. NAC gir dem den nødvendige praktiske opplæringen og en mulighet til å få en yrkesferdighet. Kvinnene støtter og hjelper hverandre, finner forretningsmuligheter og sikrer kapital til medlemmenes initiativ. Denne tilnærmingen er anført av en sterk tro på at endring kan oppnås ved å stå sammen. 

Av de 12 selvhjelpsgruppene som ble etablert i Badakhshan i 2012 startet 75% forretningsvirksomhet innenfor sine egne samfunn. Gruppemedlemmene diskuterte og bestemte selv hvilke aktiviteter de skulle engasjere seg i, samtidig som de mottok forslag og veiledning fra NAC. Gruppene gjorde forskjellige aktiviteter, som baking, teppeveving, skreddersøm, strikking, konservering av grønnsaker, kjøp og salg av varer og salg av nøtter. Det ble klart at medlemmene av gruppen hadde et veldig skarpt blikk på potensielle forretningsmuligheter, idet de kjente til behovene og kravene i sine egne samfunn.

NACs arbeid med selvhjelpsgrupper for kvinner er en del av planen for helhetlig landsbygdutvikling.

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 11.11.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad