th-menu search
Bilde: Voksenopplæring

Voksenopplæring

På grunn av fattigdom og tiår med konflikt har hele generasjoner i Afghanistan vokst opp uten å ha muligheten til å gå på skole. Men det er aldri for sent å lære en ny ferdighet.Yrkesopplæring

Mange voksne og familier har problemer med å tjene nok penger til mat. De som bor i byene sliter med å finne arbeid som ufaglærte. Enker er spesielt utsatt fordi kulturelle normer strider mot at en kvinne kan arbeide utenfor hjemmet. Heldigvis kan disse kvinnene forbedre sin og sine familiers livssituasjon betraktelig hvis de lærer en ny ferdighet som gir en inntekt.

Etter at gruppene til et yrkesfaglig kurs er blitt utvalgt, blir de tatt med på avgjørelsen om hvilke ferdigheter de ønsker å lære. Dette er veldig nyttig, fordi svært ofte har kursdeltakere allerede identifisert et marked som de kunne komme inn på hvis de bare hadde de rette ferdighetene. Dermed valgte en gruppe menn i Jaghori i Ghazni å lære om mobilmekanikk. De visste at den nærmeste butikken for mobilreparasjoner var i provinshovedstaden Ghazni, en seks timers kjøretur på en vei som kan være usikker eller periodevis stengt i dårlig vær. Etter å ha gjennomført et seks måneders kurs har alle mennene åpnet mobilverksteder i lokale markeder og tjener rundt $200-250 i måneden. I tillegg til å sikre en inntekt for sine familier er disse mennene stolte over å kunne tilby en tjeneste i sitt lokalsamfunn som tidligere var mer vanskelig tilgjengelig. Andre menn har fått opplæring som snekkere eller bilmekanikere. Kvinner blir vanligvis opplært i skreddersøm. Dette gjør dem i stand til å lage og reparere klær for sine familier og andre i samfunnet  og å selge sine varer og tjenester lokalt.

Lesekurs

Stort sett har Afghanistan har vært uten utdanningsmuligheter, men kvinner har vært spesielt ekskludert. En av utfordringene er å sørge for kvinnelige lærere, siden kulturelle normer ikke aksepterer at kvinner blir undervist av mannlige lærere. Etter å ha deltatt i et av NAC lesekurs kan 90% av deltakerne lese og skrive, og er i stand til å gjøre enkle regnestykker, addisjon og subtraksjon.

I tråd med bærekraftig tilnærming gir NAC opplæring til en håndfull lokale mennesker, som deretter holder kursene for sine egne og nabokommuner. Ikke bare betyr dette at kunnskap og ferdigheter lever videre i lokalsamfunnene. Instruktører får også en mulighet til å tjene til livets opphold, som dramatisk forbedrer deres livssituasjon også.

Lesekampanje

Folk som lever uten å kunne lese, forstår kanskje ikke fullt ut hvor mye de eller deres barn ville dra nytte av denne kunnskapen. Derfor holder NAC rutinemessig holdningskampanjer for å understreke viktigheten og fordelene med leseferdighet. I 2012, gikk NAC sammen med lokale myndigheter, respekterte eldre, lærere og elever i utvalgte distrikter i Badakhshan og Ghazni. Sammen holdt de en heldags leseferdighetskampanje for å understreke betydningen av leseferdighet. Samfunnets eldste tok for seg betydningen av leseferdighet i islam, og de ​​pedagogiske myndigheter understreket utdanningsrettighetene for alle afghanske borgere.

Opptaksprøve til universitetet 

Studenter som blir ferdige med videregående skole og vil fortsette sin utdanning må ta en standard opptaksprøve for å sikre seg plass på universitetet. Studenter fra landsbygda har imidlertid en urettferdig hindring siden de ikke har like god tilgang til realfagene som urbane studenter. NAC forsøker å forbedre deres sjanser for å komme inn på universitetet ved å tilby spesialkurs som dekker fag som matematikk, fysikk, biologi og kjemi. Studentene får muligheter til å øve seg ved hjelp av prøveeksamener, noe som både forbedrer deres sjanser og gir mindre stress på den store dagen.

Alle utdanningsaktiviteter er en del av NACs plan for helhetlig landsbygdutvikling.

Afghanistankomiteen
Adresse:
work Kolstadgata 1, 0652  OsloNorway

Donasjoner kan gis til kontonummer 7877. 06. 53737 • Sist oppdatert 20.10.19
Publiseringsløsning av Noop Design og illustrasjon av Ingrid Apollon Støttet av Norad